DTL (Directe Toegankelijkheid Logopedie)
Wat is DTL?
Per 1 augustus 2011 is het mogelijk om zonder verwijzing naar de logopedist te gaan. Theoretisch hoeft u nu dus niet meer eerst langs uw huisarts, specialist of tandarts voor het briefje, maar kunt u rechtstreeks contact opnemen met een logopedist indien u een klacht heeft.
Hier zitten echter nog wat haken en ogen aan!
DTL-screening
Komt u zonder verwijzing in onze logopediepraktijk, dan zijn wij genoodzaakt een screening bij u af te nemen. Deze screening is bedoeld om te bepalen of uw hulpvraag inderdaad bij de logopedist thuishoort en of uw hulpvraag echt volledig door de logopedist behandeld kan worden. De logopedist dient dus te signaleren of er nog andere symptomen zijn waarvoor zij de cliënt terug moet sturen naar de huisarts. De screening duurt 15 minuten. Hierna wordt bepaald of de logopedist direct uw behandeling kan starten.
Zorgverzekering
Nog niet alle zorgverzekeraars vergoeden de DTL-screening. U dient dit zelf na te kijken in uw polis. Indien uw zorgverzekeraar de kosten van een DTL-screening niet vergoedt, dan zult u toch nog een verwijzing bij de huisarts moeten halen, waarna u zich bij ons kunt aanmelden voor logopedie.
De zorgverzekeraar vergoedt de DTL alleen als de logopedist de verplichte DTL-scholing gevolgd heeft en geregistreerd is in het Kwaliteitsregister Paramedici.
Barendrecht Logopediepraktijk & DTL
Binnen onze logopediepraktijk hebben alle medewerkers de 2-daagse verplichte DTL-scholing gevolgd. Al onze logopedisten zijn dan ook bevoegd om u zonder verwijzing te ontvangen en de DTL-screening bij u af te nemen.
Onze voorkeur gaat echter uit naar werken op verwijzing van een arts.